Din fabulatiile imobiliare romanesti

publicitate online

publicitate online

Un om dornic de imbogatire peste noapte, insa care, ca si altii, nu stie prea bine despre ce vorbeste: are niste teren in Tulcea si crede ca orice teren in Tulcea este de fapt o mina de aur deghizata in ciulini. Si-a postat oferta pe un site (www. terendelta4 . zile . ro, nu dau link ca sa nu ii fac reclama in Google din greseala) si a cumparat si publicitate online. In ce consta oferta? Consta in 10 hectare la 14.000 de euro bucata, adica in total 140.000 de euro. Hai sa vedem pentru ce ati da banii respectivi: Pe 10 hectare s-ar putea instala maxim 3 mori de mari dimensiuni, daca configuratia terenului ar fi conceputa ideal pentru parcuri eoliene, ceea ce nu se prea intampla in Romania. Adica e posibil si sa poti instala doar o singura moara, sau doua mai mici, sau poate niciuna, si asta din punctul de vedere al micrositing-ului.

Viteza medie a vantului la 80 de metri e de 6.5-6.7 m/s. Un model de turbina de 2MW pe care il folosesc in prioritate la simulari ar produce anual, daca ar fi  plasat pe coordonatele furnizate de omul nostru, 5860 MWh, adica 2880 de ore echivalente pe an. Asta fara factor de shading, adica daca fiecare turbina este pozitionata fata de cealalta astfel incat sa nu se influenteze reciproc deloc. Vantul dominant ca si frecventa si putere, e predominant din nord (sectoarele 1 si 16 de pe roza vanturilor).  Nu e un teren atat de bun incat sa justifice un pret de 7-10 ori mai mare decat pentru un teren agricol obisnuit. La pretul asta, proprietarul sa fie dispus sa isi asume riscul dezvoltatorului, si anume sa fie platit cand incepe productia de energie, daca se dezvolta vreun mini-parc eolian pe parcela lui.

Ca sa va spun sincer, poate as da 14 mii de euro pe un hectar daca terenul ar fi pe panta nordica a dealului astuia: N45.117767 E28.959223, aflat la doar 2km in linie dreapta de „terenul de aur” caruia i se face reclama.

Dar ce ar zice Consiliul Judetean si Agentia de Protectie a Mediului de terenul oferit in exemplul de fata? E in plina zona protejata Natura 2000. Sansele sa faci ceva acolo fara un consultant de mediu extrem de bun sau fara sa dai spaga? Aproape zero.

Am numit impreuna cu alti dezvoltatori acest sindrom „goana dupa aur”. Adica ai o palma de pamant agricol intr-o zona unde ai auzit ca bate vantul si te gandesti sa ceri, de ce nu, de 10 ori pretul, ca fix acolo vor veni strainii sa puna mori de vant, nu la vecinul, ca la el nu „s-a dat vant” ca la tine. Ei bine, daca vreti intr-adevar profituri mai mari din vanzarea de pamant, va trebui sa va asumati riscul non-dezvoltarii proiectului impreuna cu dezvoltatorul, adica sa ii dati o optiune de cumparare si sa fiti platiti la lansare, sau sa ramaneti actionari 1-2%. Parerea mea.

Cele bune!

Anunțuri

1 comment so far

  1. alex none on

    am si eu de vanzae un teren are vreo 8 ha si cer pe el 28de mii de euo si cred ca e o suma potrivita,terenul e in apropierea orasului cernavoda si aici se va construi un parc eolian.nr tel:0769287470.va multumesc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: