Tulcea – situatia la zi

Pentru acei dintre Dumneavoastra care se intreaba care e situatia la zi in energia eoliana din Romania, concret, pe teren, iata un rezumat al zilei de azi.

Turnuri de masura de vant – cam tot alea sunt. Le-am invatat pe dinafara. Dupa numarul lor, vom avea parte de cateva zeci de proiecte in urmatorii doi-trei ani.

Sunt in functiune tot turbinele alea: mici, la mana a doua, cu o uzura fizica de aproximativ 10 ani si morala de o generatie. Celebrii 10MW instalati de energie eoliana din Romania.

Turbinele Suzlon, ale Martifer, langa Babadag

Turbinele Suzlon, ale Martifer, langa Babadag

Am fost sa vedem depozitul de turbine (nacele, turnuri, elice) al celor de la Martifer, pentru proiectul de la Babadag. Au pregatit deja drumurile de acces pana la o parte din amplasamente, au inceput sapaturile pentru fundatii si cam atat. Oricum, e impresionant sa vezi 100 de milioane de materiale pazite de un singur paznic neputincios. E drept ca nici nu poti fugi cu o turbina sub brat 🙂

TULCEA - Turbina la mana a doua

TULCEA - Turbina la mana a doua

Am stat de vorba cu unul din mini-dezvoltatorii ad-hoc, cel care are turbina de langa statia de benzina de la Nalbant. Face parte din majoritatea de 90% din cei care au luat trei parcele de pamant, cateva avize, au turnat o fundatie, au adus o turbina scoasa la casare in Germania si isi fac „parc eolian”.

 

Fundatie turbina eoliana Nalbant
Fundatie turbina eoliana Nalbant

 

Acum cauta investitori care sa cumpere mori pentru restul de pamant si sa imparta partile sociale. Pentru cine e interesat, mai sunt vreo 200 ca el in Tulcea, si anume toti cei care au crezut ca asta e meseria sau care au mizat pe fonduri europene. Inca o vorba despre „proiectul” lui, in curs de realizare: e intr-o zona protejata Natura 2000. Deci se poate. Cum? Vezi parerea mea aici.

Din punct de vedere al conectarii la retea, vestile sunt ca expira zeci de ATR-uri (avize tehnice de racordare) in fiecare luna. Daca mergeti la ISPE sau Trapec sa puneti o intrebare, ca alte sute de oameni, primul raspuns e „nu”. „Pana la Dumnezeu, te mananca sfintii”. Daca ajungeti la ENEL Constanta, deja vi se spune ca se poate rezolva. Clientii mei vor face, probabil, doua parcuri de 8 sau 10 megawati in loc de unul singur mai mare 😉

Pe scurt, industria se restrange si profesionalizeaza, sunt in continuare multi investitori insa acum apar si multe proiecte la vanzare care sunt deja antamate. Lucrurile se misca, insa romaneste.

– in brief, in English–

 

Martifer project in Babadag with Suzlon turbines: the turbines are delivered, some roads are complete, work began for the foundations.Small unprofessional project developers are looking for investors.

Access road - Babadag, Tulcea, Romania

Access road - Babadag, Tulcea, Romania

Everything can be arranged, ‘the Romanian way’. No, really.

Radu Voinescu

Energie eoliana

Reclame

2 comments so far

  1. mihai on

    Cum mai arata proiectul Martifer acum? Se mai construieste ceva – vreo data de finalizare?

  2. windman on

    Nu am mai avut discutii oficiale legate de acest proiect cu reprezentanti ai Martifer din toamna lui 2008, cand au fost livrate morile si cand sperau inca sa le aiba pe primele in functiune pana la sfarsitul anului (trecut). Dupa cum am vazut, proiectul a fost oprit in aceasta faza si nu stiu daca se pot relua lucrarile pana la solutionare.

    Nu am mai fost pe terenul respectiv din martie, cand am scris articolul de mai sus, asa incat nu va pot raspunde la intrebare. Imi pare rau.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: