Petrom Verde

Un prieten si partener mi-a trimis azi un link catre un articol din Business Standard in care e vorba de politica de energie regenerabila a grupului Petrom.

Vreau sa imi incep articolul prin a spune ca am respect pentru competenta angajatilor Petrom. Motivele acestei increderi sunt mai multe, insa nu fac obiectul conversatiei.

Insa, dincolo de disclaimer, sa vedem despre ce e vorba. Se anunta, pentru o a mai multa oara, intentiile Petrom de a cumpara sau/si dezvolta un portofoliu de proiecte energetice bazate pe surse regenerabile de energie. Mi se pare ca anunturile „concrete” au inceput prin octombrie 2007, odata cu lansarea diviziei de energie a grupului. Divizia si-a anuntat intentiile de a „initia” proiecte solare, hidro, eoliene si geotermale, insa nu au fost facute publice obiective concrete si masurabile in MW.

De atunci, atat in presa, cat si in cadrul unor evenimente, Petrom si-a anuntat intentia de a dezvolta sau de a cumpara proiecte de energie regenerabila. O sa vorbesc doar de ceea ce stiu eu mai bine, si anume de energia eoliana. Acum un an, la o conferinta pe tema energiei din surse regenerabile, Petrom anunta public ca este in discutii privind achizitia unor proiecte, insa nu poate ivulga nimic concret. Fair enough. Se pare ca nu s-a concretizat nimic, din moment ce nu au anuntat nimic. E ok, se mai intampla. Insa uite ca acest efect de anunt continua sa se auda, ca un ecou fara sfarsit, sau un efect de oglinzi:

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/petrom-vrea-energie-hidro-si-eoliana-prin-infiintarea-diviziei-de-energie-3066521/

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/33821/Petrom-a-infiintat-o-divizie-de-energie.html

http://www.zf.ro/companii/petrom-se-pregateste-pentru-productia-de-energie-in-2010-3026913/

http://www.zf.ro/companii/petrom-se-bate-cu-greii-europeni-pentru-energie-eoliana-3093288/

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/petrom-face-primii-pasi-pentru-productia-de-energie-verde-3176079/

E clar, presa e interesata de subiect. Comunicarea functioneaza.

Intrebarea e insa cata crezare sa dai unui nou articol care reia aceeasi tema. Petrom zicea ca baga 2,3 milioane in dezvoltarea sau cumpararea de proiecte eoliene in 2008-2009. Suntem in 2009. Status?

„Petrom se pregateste sa produca energie eoliana in 2010” – greu de crezut ca ar atinge acest target, chiar daca e real si nu doar o interpretare gresita a unui jurnalist, cum se mai intampla.

Ajungem insa la o situatie de tipul „Petrica si lupul”: cine o sa-i mai creada, cand tot ce fac este doar sa spuna ca „vine vantul” si de fiecare data pana acum a fost alarma falsa?

In alta ordine de idei, insa, acum e mult mai ieftin sa cumperi proiecte eoliene in curs de autorizare decat anul trecut, asa ca uite, asteptarea poate sa fie profitabila, cu conditia sa nu se eternizeze.

Pe scurt, ma intreb: „Lentoare simptomatica sau lentoare profitabila?”. Sunt dispus sa dau mai mult decat dreptul la replica diviziei de energie.

Radu Voinescu

Energie eoliana

Reclame

6 comments so far

 1. Petrom Verde on

  The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has provided a €200m loan to Romania’s Petrom to finance the construction of the first fully private gas-fired power plant, expected to improve the country’s environmental standards.

  The EBRD funding will be used to construct an 860MW combined cycle gas turbine which will provide reliable and economical energy with a low environmental impact. Once operational, the plant will account for 8-9 per cent of the installed power in Romania. The total value of the project is around €500m, with the EBRD and the EIB providing €200m each under parallel loans and the rest being funded by the company.

  Petrom, Romania’s largest company, is majority owned by OMV, one of the biggest industrial companies in Austria and one of central Europe’s leading oil and gas corporations.

  The EBRD became a shareholder in Petrom in 2004 when an existing loan was converted into equity as part of the privatisation of the company.

  ‘With this project the EBRD is providing much needed long-term funding to support private investments in the Romanian power generation sector. By investing in modern solutions, the Bank is helping revamp the electricity sector in Romania, facilitating competition and the further liberalisation of the Romanian energy market,’ EBRD’s director for power and energy utilities Nandita Parshad said.

  In March 2009, the Bank provided a €300m syndicated loan to Petrom for environmental investments, including pollution clean up, the replacement of outdated pipelines and health and safety and energy efficiency measures.

 2. Rodica Dina on

  Petrom investeste in productia de biogaz prin Archea Biogas NV

  Petrom are doar licente de productie si distributie si ii trebuie si licenta de furnizare pentru a se pregati de punerea in functi a centralei de 860 MW de la Petrobrazi. Consortiul General Electric va construi si va livra la cheie, pana in septembrie 2011, centrala in cauza, care va folosi drept combustibil gazele. Compania deruleaza in prezent un studiu de fezabilitate pentru alta centrala electrica, bazata pe tehnologia combustiei de oxigen situata la zacamantul Turnu. Petrom vrea sa intre si pe piata energiei de Biogaz. Compania Petrom va dezvolta in parteneriat cu Arche Biogas NV pana in anul 2011 zece centrale de biogaz in Romania. Compania Petrom a semnat contracte de colaborare sa dezvolte proiectele in joint-venture cu compania Archea Biogas NV in valoare de 20 mil. euro. Prin Archea Biogas NV am gasit un partener cu care dorim sa realizam si reabilitarea conductelor de gaze aflate in incintele Petrom. Ca executor de instalatii si conducte necesare utilitatilor noastre, divizia Archea ME-LE Anlagenbau GmbH din Germania are o experienta vasta acumulata in trecut. In viitorul apropiat vom majora pachetul de actiuni la Archea Biogas NV pentru a sublinia intentia noastra de colaborare pe termen lung cu partenerul nostru pentru productia de biogaz in Romania.
  Compania Petrom estimeaza pentru acest an un profit net de 1,11 mld.lei (255 mil. euro), cu 8,6% mai mare fata de castigul din 2008.

  Comunicat de presa
  Rodica Dina
  Investors Relations

  239 Calea Dorobantilor
  District 1, zip code 010567
  Bucharest, Romania

 3. windman on

  Am aprobat comentariul de mai sus trimis de un press officer foarte zelos de la Petrom desi miroase a spam si a off-topic, din doua motive:

  – cineva de la Petrom se preocupa de problematica energiei regenerabile, sub orice forma,

  – cineva de la Petrom se preocupa de problematica imaginii pe web a Petrom in lumea libera a blog-urilor; o tendinta 2.0 pe care o salut, desi este la inceput si ar trebui sa invete cum sa gestioneze din punct de vedere etic un drept la replica pe web.

  Foarte pe scurt, spatiul de comantariu de la post-ul unui blog se preteaza unor opinii fata de subiectul respectiv, nu publicarii „pe toate gardurile” a unui comunicat de presa STAS care nu are legatura directa nici cu post-ul si nici cu subiectul blogului. Dar, cum ziceam, de data asta am facut exceptie.

 4. Uncanny27 on

  MAI TU ASTA CU BLOGUL, ESTI PLATTIT CUMVA DE PETROM???? HA, IA ZI TU REPEJOR. CA DACA DA, ESTI PRAF BLEA.

  • windman on

   „Prietene” anonim
   dar cu adresa de mail de pe un server mediafax (IP 193.230.230.101),

   Scrii cu CAPS LOCK ca sa demonstrezi ceva sau ti s-a blocat tastatura? Inclin sa cred ca vrei sa intaresti agresivitatea retoricii, insa nu ai argumente mai fine decat tonul ridicat. Cat despre utilizarea punctuatiei… nu mai comentez. O sa trec la „cestiune”.

   Nu, nu sunt platit de Petrom. Si nici nu sunt pro-Petrom daca asta ai vrut sa spui dar nu te-a ajutat limbajul. Imi dau seama ca nu stii sa citesti printre randuri, asa ca nu o sa ma obosesc sa iti arat semnele in subtext. Ba chiar imi repugna companiile energetice care au o strategie bazata aproape exclusiv pe combustibili fosili si care nu fac eforturi autentice sustinute de a isi curata bilantul de carbon.

   Cat despre urmatoarele „comentarii”, daca vor fi la fel de agresive in mod gratuit si catusi de putin argumentate, intr-un cuvant marlan-grobiene, nu le voi publica. Pentru ca e blogul meu si, pana la urma, fac ce vreau cu el. Ce lume nervoasa, monser!

   PS: Pot sa te intreb cum de te-ai ratacit prin zona asta a blogosferei?
   (ca sa ai dreptul la publicarea raspunsului, va trebui sa imi spui cam care care este productia anuala de energie primara a Romaniei, atat in Mtep, cat si in TWh, EJ si TJ, care este productia de energie electrica in GWh si TWh/an, ce marime fizica se exprima in gigacalorii, care este puterea instalata totala in Romania si cam pe unde e varful curbei de putere astazi)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: