Contracte de racordare si avize de racordare (ATR) – situatia la zi

Grupul energetic ceh CEZ, proprietarul fostei Electrica Oltenia, are contracte de racordare de la Transelectrica, compania de stat de transport energie, pentru toti cei 600 MW pe eolian pe care vrea sa-i instaleze in Dobrogea, iar alte 25 de companii isi impart restul de contracte pentru 215,39 MW, potrivit datelor de la inceputul lunii aprilie, centralizate de Transelectrica.

Astfel, la inceputul lui aprilie existau contracte de racordare pentru 815,39 MW pe eolian si avize pentru inca 2.166 MW, capacitate care o depaseste pe cea a trei reactoare nucleare de la Cernavoda.

Potrivit Transelectrica, Eximprod are contract de racordare pentru 70 MW, EUROPP ENERGOCONS pentru 43 MW, Romwind pentru 36,4 MW, Custom Line Energy pentru 15 MW si Bridgeconstruct pentru 10 MW, iar restul se imparte intre mai multe firme care au capacitati de sub 10 MW.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a explicat intr-un interviu acordat Business Standard ca la ora actuala sunt cereri de racordare la retea pentru circa 18.000 MW pe eolian.

“Din cei 18.000, aproximativ 3.000 MW pot fi preluati acum de reteaua Transelectrica fara probleme. Sunt contracte de racordare pentru putin peste cei 600 MW ai CEZ, iar pentru restul pana la 3.000 MW vom avea o ierarhizare, in sensul ca au prioritate cei care investesc si in linii, transformatoare si centrale de echilibrare pe gaze sau hidro”, a spus oficialul ANRE. Acesta a adaugat ca a avut, recent, o intalnire cu reprezentantii Transeletrica pe aceasta tema, iar autoritatea are ca prioritate si dezvoltarea zonei Moldovei prin atragerea de investitori care sa aloce fonduri pentru eoliene pe axa Vaslui-Iasi-Galati.

Recent, Transelectrica anunta ca, impreuna cu Electrica si firmele private de distributie a energiei aflate in portofoliile italienilor de la Enel, germanilor de la E.ON, respectiv cehilor de la CEZ, a acordat avize pentru racordarea la retea unor centrale eoliene care insumeaza circa 3.000 MW, aproape de limita maxima de suportabilitate a sistemului. Potrivit specialistilor, sunt multe companii care isi iau avize de racordare, dar putine ajung in faza de semnare a unui contract de racordare, ceea ce arata ca nu au capabilitatea de a duce proiectele mai departe, fie din cuza crizei, fie din cauza reglementarilor neclare.

Avizul de racordare este primul pas pentru infiintarea unui parc eolian, al doilea constand in incheierea unui contract de racordare si solicitarea autorizatiei de infiintare a centralei de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE.

Romania are un potential pe energie eoliana de circa 14.000 MW, marile companii energetice au anuntat pana acum proiecte de peste zece miliarde euro in domeniu, dar, in contextul actual, au pus in stand-by respectivele planuri sau le redimensioneaza. Instabilitatea legislativa din Romania ii sperie pe investitori, poate la fel de mult ca si efectele crizei. Ultimele mutari facute de piata eoliana din Romania vin dinspre portughezii de la Martifer, care se afla in discutii cu un dezvoltator local pentru preluarea unui proiect de 35 MW, situat la Babadag, in Dobrogea, pentru o suma ce poate ajunge la sapte milioane de euro, dupa cum au declarat pentru Business Standard surse apropiate negocierilor.

Recent, Eviva Energy, o subsidiara locala a grupului portughez Martifer, a cumparat la finele anului trecut un pachet de 10% din capitalul firmei Ground Investment Corp din Bucuresti (care dezvolta respectivul proiect), pentru care a platit 0,675 milioane de euro.

Martifer are intr-o faza mai avansata si un proiect eolian dezvoltat in nume propriu, tot de circa 35 MW si tot la Babadag.

Sursa: Business Standard

Din alte surse (vezi post-urile precedente), proiectul de la Babadag al Martifer este de 60MW.

Radu Voinescu

Energie eoliana

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: