Parc eolian în construcţie la Orşova

Un grup de oameni de afaceri germani va investi 60 de milioane de euro în construirea unui parc eolian lângă Orşova. Acolo vor funcţiona 32 de centrale eoliene, cu o capacitate totală de 50 de megawaţi.

Parcul se situează la limita dintre judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, între Topleţ şi Orşova, la altitudinea de 380 de metri, unde viteza vântului este de minimum 6,5 metri pe secundă.
Directorul firmei care se va ocupa de punerea în funcţiune a parcului, Dinu Buliga, care este şi iniţiatorul proiectului, a spus că acesta se va întinde pe o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, iar centralele eoliene vor fi amplasate la 4,5 kilometri de Orşova. Trei astfel de turbine sunt finalizate.
„Sperăm ca până la sfârşitul lui decembrie să montăm două turbine cu nanotehnologie în pală, fiecare de câte 1 MW. O asemenea turbină costă în jur de 1,2 milioane de euro. Este pentru prima oară în România când se vor folosi centrale noi. Mai există parcuri eoliene în unele zone, însă se utilizează echipamente second hand“, a spus Buliga.
Restul de 30 de turbine vor fi mai mari, de producţie germană, cu o capacitate de 1,5 MW pe unitate. O astfel de turbină costă aproximativ 1,8 milioane de euro.
Parcul eolian de la Topleţ-Orşova va intra în exploatare la sfârşitul anului 2009 şi va aduce un profit lunar beneficiarilor de 250.000 de euro, energia fiind furnizată în Sistemul Energetic Naţional. Lucrările la alte două centrale eoliene vor fi finalizate la sfârşitul lunii iunie.

Sursa: Gazeta de Sud

Comentariul Windman: In sfarsit auzim vorbindu-se despre proiecte realiste de energie eoliana in zone cu potential energetic bun, altele decat Dobrogea, Ialomita si Moldova. Am facut acum cateva luni un studiu de ansamblu pentru judetele Mehedinti si Caras-Severin si se pot face cateva proiecte deosebit de frumoase, tratand insa cu atentia cuvenita problematica zonelor protejate din punctul de vedere al mediului. Nu cunosc deloc infrastructura electrica in zona.

Radu Voinescu

Energie eoliana

Reclame

2 comments so far

  1. Prometeu2009 on

    Suntsi alte zone bune…totul e sa stai cu girueta pe ele…:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: